Informatie (overheid)

1. Wat heeft de overheid geregeld?
Zie hiervoor onze informatiepagina met daarop links naar diverse (overheids)websites.

2. Wat is identiteitsfraude?
In geval van fraude worden uw persoonlijke gegevens misbruikt. Zonder een bescherming als bijvoorbeeld PassProtect zijn op een kopie of scan van uw identiteitsbewijs al uw persoonlijke gegevens zichtbaar waarmee op uw naam fraude gepleegd kan worden. Denk hierbij aan het kopen van producten, aangaan van (huur)contracten, afsluiten van leningen, openen van bankrekeningen, claimen van onrechtmatige verzekeringsvergoedingen en/of overheidsuitkeringen of online gebruik van uw gegevens door de fraudeur.

3. Wat zijn de gevolgen van identiteitsfraude?
Het gevolg van identiteitsfraude is dat een kwaadwillend persoon met uw identiteit aan de haal gaat. Dit betekent dat deze persoon handelingen kan verrichten uit uw naam. Denk hierbij aan het kopen van producten, aangaan van huurcontracten, afsluiten van leningen, openen van bankrekeningen, claimen van onrechtmatige verzekeringsvergoedingen en/of overheidsuitkeringen of online gebruik van uw gegevens door de fraudeur.

 of online gebruik van uw gegevens door de fraudeur. Als gevolg van hiervan kan forse financiële schade ontstaan. Hiernaast is gebleken dat het bijzonder lastig is om weer grip te krijgen op uw eigen identiteit met alle gevolgen van dien.

4. Waar of hoe kan identiteitsfraude ontstaan?
Identiteitsfraude kan letterlijk overal ontstaan waar u uw identiteitsgegevens achterlaat. Met name een kopie of scan van uw volledige identiteitsbewijs is gevoelige informatie. Denk hierbij aan het afgeven of digitaal verstrekken (mailen) van een kopie aan bijvoorbeeld:

  • hotel
  • camping
  • reisorganisatie
  • auto-, fiets- of andere verhuurder
  • telefoonprovider
  • etc.

Indien een organisatie uw identiteitsgegevens ‘lekt’ of de database van betreffende organisatie wordt gehackt, kan het gebeuren dat uw identiteitsgegevens in handen vallen van kwaadwillenden.

Overigens kan óók een organisatie die rechtmatig een kopie of scan van uw identiteitsbewijs heeft vastgelegd worden gehackt met mogelijk hetzelfde gevolg. Ook hierbij adviseren wij bescherming bij het afgeven van een kopie of scan van uw identiteitsbewijs.

5. Wat is een burgerservicenummer (BSN)?
De Rijksoverheid geeft op haar website hierover de volgende informatie:

‘Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsnummer voor iedereen die ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen (BRP). Iedereen die zich inschrijft in de BRP krijgt automatisch een BSN.

De overheid gebruikt uw burgerservicenummer (BSN) bij de verwerking van uw persoonsgegevens. Met uw BSN kunt u bij elk loket van de overheid terecht. Met dit nummer kan een overheidsorganisatie uw gegevens opzoeken. Zo hoeft u uw gegevens niet bij elke overheidsorganisatie opnieuw aan te leveren.

Het BSN is in de eerste plaats bedoeld voor het contact tussen burgers en de overheid en voor overheden onderling. Organisaties buiten de overheid mogen het BSN alleen gebruiken als dat wettelijk is bepaald. Dit geldt bijvoorbeeld voor zorgverleners, zoals huisartsen, apotheken en zorgverzekeraars. Het nummer ondersteunt een foutloze uitwisseling van persoonsgegevens door overheidsorganisaties. Een organisatie is verplicht om te controleren of u en het BSN bij elkaar horen.’

Een burgerservicenummer (BSN) wordt slechts eenmalig afgegeven en blijft levenslang persoonsgebonden.

6. Wat is het documentnummer?
Het documentnummer bestaat uit een combinatie van cijfers en letters. Hiermee is het document traceerbaar in de rijksdatabase.

7. Wat is het verschil tussen het burgerservicenummer (BSN) en documentnummer?
Het burgerservicenummer (BSN) is persoonsgebonden en wijzigt (in principe) nooit. Het documentnummer is documentgebonden en wijzigt zodra u een nieuw identiteitsdocument verkrijgt.

In tegenstelling tot het documentnummer kunt u met uw burgerservicenummer (BSN) bij elk loket van de overheid terecht.

8. Welke persoonsgegevens zijn fraudegevoelig?
Feitelijk zijn alle persoonsgegevens fraudegevoelig. Gegevens die het meest gebruikt worden voor fraude zijn:

  • Burgerservicenummer (BSN)
  • Geboortedatum
  • Foto

9. Wat is identificeren?
De identiteit van iemand vaststellen. Dit gebeurt vaak aan de hand van het identiteitsdocument.

10. Wat is een RFID-chip?
RFID staat voor Radio-frequency identification (identificatie met radiogolven). Dit is een technologie om van een afstand informatie af te lezen van een zogenaamde RFID-chip.

In de houderpagina van het Nederlandse paspoort en in de identiteitskaart is een RFID-chip geplaatst met daarin de persoons- en documentgegevens.

11. Werkt een RFID paspoortscanner met bevestigde PassProtect?
Nee, hiervoor moet de PassProtect folie tijdelijk worden verwijderd.

12. Wanneer kan er gevraagd worden naar een kopie van mij identiteitsbewijs?
Feitelijk kan iedere controlerende instantie vragen naar een kopie of scan van uw identiteitsbewijs, echter niet iedere instantie is gerechtigd een (volledige) kopie of scan van uw identiteitsbewijs vast te leggen. In de Nederlandse wetgeving en Europese AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) is vastgelegd welke organisaties om een volledige kopie van uw identiteitsbewijs mogen vragen. Een overheidsinstantie, notaris, bank, verzekeraar, casino en uw werkgever(s) zijn hiertoe gerechtigd. Overige organisaties, bijvoorbeeld een school, hotel, camping of garage volstaan met het noteren van het documentnummer of enkel het controleren van uw identiteitsbewijs. Indien toch om een volledige kopie wordt verzocht, bescherm dan uw identiteitsbewijs met PassProtect.

13. Waar vind ik meer informatie over identiteitsfraude?
Zie hiervoor onze informatiepagina met daarop links naar diverse (overheids)websites.

14. Waar kan ik identiteitsfraude melden?
Zie hiervoor onze informatiepagina met daarop links naar diverse (overheids)websites.

15. Krijg ik een PassProtect van mijn gemeente?
Iedere gemeente kan zelfstandig bepalen of ze PassProtect verstrekken, bijvoorbeeld bij de uitgifte van een identiteitsdocument.

16. Waarom zou ik PassProtect gebruiken?
Door gebruik van PassProtect zijn belangrijke identiteitsgegevens, zoals pasfoto en Burgerservicenummer (BSN), niet volledig zichtbaar. Met PassProtect is een kopie van uw identiteitsbewijs beter beschermd tegen fraude en blijft identificatie mogelijk.

Staat uw vraag hier niet tussen? Wellicht wel in één van onderstaande categorieën:

Producteigenschappen
Gebruik
Regels omtrent identiteitsbewijs
Bedrijven
Bestellen & bezorgen
Annuleren & retour
Garantie
Tips

© 2020 - 2024 PassProtect | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel